Boken Ölands testfält berättar historien om fotograferingsfältet ute på alvaret. Om bakgrunden, planeringen och genomförandet, och om testerna och succén. Bild eller bilder finns på i stort sett varje uppslag. Boken är resultatet av flera års research, och nästan två års skrivande.

Ölandsbladets Anders Marell skrev att ”Oddbjörn Andersson har utfört en forskningsprestation av rang och presenterat sina rön på ett aptitligt sätt. Folk i kartograffacket är begeistrat över boken, fotografer likaså. Ölandsälskare som vill lära sig litet mer kan säkert också bli entusiastiska.”

Clas Svahn på Dagens Nyheter skrev att det var den vackraste bok han läst 2019, och utan tvekan en av de märkligaste. ”Inte för att den är märkligt skriven, det är den inte, utan för att den i grund och botten handlar om några betonglock ute på Stora Alvaret”. ”Det som ser ut som en bok om några lock av betong blir till en spännande resa i tiden och möten med människor som var med när allt planerades och sedan sattes i verket.”

Vill du köpa boken på webben och få den hemskickad finns den att beställa på  Naturbokhandeln, som sedan början av 1980-talet har butik och postorderförsäljning i Stenåsa på östra Öland, inte långt från testfältet på Stora alvaret.

Boken finns också att köpa ”över disk” på Öland: Borgholms bokhandel, Turistbyrån Färjestaden, Station Linné Skogsby, Café Söderbönor Mörbylånga och naturligtvis även i Naturbokhandelns butik i Stenåsa. I Kalmar finns den på Dillbergs bokhandel, Akademibokhandeln och Kalmar läns museum.