Blogg

Liten flagga stor hjälp

Precis så här svårt är det att se lock 146, därför finns där en cykelflagga.

Några av locken i testfältet på alvaret är riktigt svåra att hitta, och därför monterades för något år sedan små cykelflaggor i två av dem.
Idag upptäckte jag bloggen ”konstenattvaramig”, där Andreas besöker alla lock. Och han fick hjälp av en av flaggorna. Riktigt kul. På sin blogg lägger han ut bilder på alla lock han besöker. För den som vill gå i hans fotspår är det bara att klicka här.
En rolig poäng är att han passerar konstutställningen i testfältet, så plötsligt dyker det upp skulpturer av olika slag på brunnslocken. Bra bildserie!

Första ART TEST FIELD

Dansaren av Annika Heed

Strax före midsommar gjorde jag mitt första besök på utställningen Art Test Field. Det kommer bli många fler, det kan jag säga direkt.
Jag hade några timmar över och stack ut från Vickleby vid sjutiden på kvällen, mest för att titta på hur skulpturerna tedde sig men också för att se några jag inte sett. Visst, det var behagligt svalt men jag förstod snart att jag borde haft mer tid på mig. Det var häftigt att gå från skulptur till skulptur, och hemvändande mot Vickleby sköts hela tiden upp. Trots att jag varit med två av tre dagar när skulpturerna monterades och redan sett många av dem, är det något helt annat att närma sig dem som besökare. Som att ha bestämt ett möte, långt ute på alvaret. Där står de redan på plats, och väntar.
I två somrar, och vintern däremellan, finns skulpturerna ute på Stora Vickeleby alvar. Ett projekt det ska bli väldigt roligt att följa. Första besöket gav mersmak, det här är något helt nytt.

Kartdagarna 2022

Kartdagarna hålls på Karlstad CCC. Här har Lennart Moberg tagit över efter mig. Han talade om hur Karlstad kommun arbetade med att hitta gamla, intressanta platser..

Kul att föreläsa för full sal, även om den del tvingades stå. Ölands testfält gick hem, det märktes. Men så jobbar ju de flesta åhörare med kartor och mätningar på ett eller annat sätt. Kartdagarna är en typ av branschdagar som arrangeras av Kartografiska Sällskapet och de pågår under tre dagar. Parallellt hålls hela tiden föredrag i fem olika salar, på olika teman som exempelvis miljö, samhällsnytta, informationsutveckling mm. Jag var förste talare på ”historiskt perspektiv” . Det var skönt att börja för att sedan kunna sätta sig och lyssna till de andra, framför allt Clas Tollin som skrivit ett praktverk om 1600-talskartor.

Kartdagar i Karlstad

Äntligen är det dags – i april blir det fysiska kartdagar, med besökare och mingel. I mars 2020 fick evenemanget ställas in med bara någon veckas varsel, när coronan blommade ut i all sin kraft. Nu ska väl inte det hända. Dels ska jag hålla föredrag om Ölands testfält men jag ser också fram mot att lyssna till ett par andra intressanta föreläsningar om gamla kartor och om tekniken för att mäta förr.

Geocaching brunnslock

Bara februari ännu, men redan har vipor och några enstaka tranor kommit till Öland. Även många människor uppmärksammar det fina vädret. Som till exempel Geocaching-Jan och jag, vi gav oss ut på rundan runt Möckelmossen där ett tiotal av testfältets lock igår. Med lite envishet hittar man snart cacharna, som utgörs av gröna plaströr och finns någonstans i lockens närhet. Där står namn på alla som besökt platsen, och när de gjort det. Ett roligt sätt att börja leta lock.

Möckelmossen i vila

Visst längtar man ut? Här en helt ny film av Vagn- Vidur, när alvaret går i brunt och blott. Med bekanta lock av betong och främmande spång av trä vid Möckelmossen. Den tid på året är alvaret är rödbrunt och himmelen klarblå.

Två år sedan boksläpp

Nu, i december 2021 dök boksläppet av Ölands testfält upp i Facebook-flödet. Eller mycket trevligt minne. Det är två år sedan, och tiden har gått såååå fort. Efter ett års intensivt jobb med att få boken färdig tog föreläsningar vid, men sedan slog coronan till. Jag har jobbat med annat, men har nya föreläsningar inplanerade. Om de blir av beror dock på smittspridningen. Följer med spänning arbetet med konstutställning i testfältet, den kommer i alla fall inte coronan att hindra. Istället är det precis sånt som efterfrågas nu.

”Utställningen en succé långt innan den börjat”

Så sammanfattar Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström projektet att visa konst på alvaret, i sin ledare torsdagen den 25 november 2021. Några dagar tidigare hade tidningen släppt nyheten om Skulptörförbundets projekt.
På Ölandsbladets Facebook-sida hade då 34 läsare tyckt till om projektet, och fyra kommenterat det. Tre av de fyra kommentarer var negativa, och kritiken kan summeras med ungefär att det är att förstöra alvaret när man ställer ut skulpturer. Men av de 34 som ”tyckt till” utan att kommentera var bra fyra var negativa, att jämföra med de 30 personer som gjorde tummen upp.

Ledaren hittar du här.

Testfältet värd för konstutställning

Del av artikeln i Ölandsbladet 16 november 2021.

Sommaren 2022 blir spännande för Ölands testfält – då blir det nämligen förstklassig konstutställning ute på Ölands alvar. Betonglocken kommer att utnyttjas som socklar för mellan 25 och 30 skulpturer. De deltagande konstnärerna kommer från hela södra Sverige och ställer ut på var sitt betonglock, inom ett begränsat område där locken ligger som tätast. Bakom idén står Skulptörförbundet, som fått stöd av Statens konstråd. Invigningsdag är ännu inte spikad.