Bakom Stora alvaret

Jag som driver Stora alvaret förlag heter Oddbjörn Andersson. Jag har en bakgrund som journalist men arbetar nu med längre projekt, som författare. Bor i dag i Kalmar men är uppvuxen på Öland.

– Jag vet att min fascination för alvaret fanns där tidigt, jag var kanske inte ens tio. Farfar var delägare i fåravel och när det var dags för klippning var jag grindvakt som öppnade när de vuxna kom släpandes på får som stretade emot. Vi barn var även med i förberedelserna, när det bildades kedja för att fösa in fåren till klippningsfållan.

– Kleva alvar är inte särskilt stort och jag minns att jag undrade vad som fanns längre ut på alvaret, bortom skogsdungarna på intilliggande Resmo alvar. Riktiga alvaret var något stort och gränslöst. Hur såg det egentligen ut därute?

– Fascinationen finns faktiskt fortfarande kvar. Det är spännande att upptäcka nya, fina platser. Det kan vara en karst där berget går i dagen eller en liten källa. Men samtidigt, och det är viktigt, behöver platserna inte vara speciella. Jag är nöjd bara jag får se hur där ser ut.

Som sjuåring på Kleva alvar Foto: Börje Andersson