Att vandra utanför väl upptrampade stigar är det bästa jag vet, vare sig jag är i fjällen eller ute på öländska alvaret. Det var en av anledningarna till varför jag stötte på dessa betonglock på alvaret. Nu hoppas jag att locken kan stimulera andra till att lämna lederna och ge sig ut i obanad terräng. Därför lägger vi ut alla positioner på en karta som går att ha i mobiltelefonen. Kartan är gjord av Allt På Öland, som också skriver om testfältet på sin sida.

Locken i sig kanske inte verkar så tilltalande, men de ska definitivt inte underskattas. De har sin historia, och att stöta på ett lock har definitivt viss tjusning. På en plats där det känns som om ingen människa tidigare satt sin fot har lantmätare, bergsborrare, betongarbetare och geodeter varit, innan locket var klart att tas i bruk. Locket har sedan under årens lopp målats av praktikanter och vägverksarbetare, för att alltid synas väl på flygbilderna.

Passa på att med kartans hjälp leta rätt på några lock nu i corona-tider, när utflykter i naturen är en av få saker som inte påverkas av nya förhållningsregler. Jag var själv ute med mobilen häromdagen. Det var riktigt roligt, väldigt annorlunda mot att gå den vanliga ”upptrampade” vägen till locken.