50, 60 eller kanske 70 år

Med skräp är det som med så mycket annat – kommer det över en viss tidsgräns så blir det sedan allt mer intressant med åren.

Denna nästan övervuxna ölflaska låg precis så här, intill en sten som var lagom hög att sitta på. Den var av kapsyltyp, märkt med tre stjärnor och ett L. Hemkommen från Stora alvaret undersökte vi saken. L stod för glasbruket, troligen Limmared, och modellen hade tillverkats fram till 1950. Kanske hade flaskan legat vid stenen i 60 år. Eller 70. Någon hade suttit här långt ute på alvaret och druckit en medhavd öl. Kanske vid tillsyn av djur. Eller under jakt.
Ett fynd jag dock är säker på att någon tappade i samband vid arbete med testfältet på alvaret är en penna, som fick vänta i nästan 60 år på att bli upplockad. Pennan låg egentligen mitt ute i ingenstans. Jag var nyfiken på platsen för att se om det fanns några rester från masonitskivor som sattes ut 1961.

Av flygsignalen i masonit fanns inga spår, men pennan som låg där var hel. Stiftet var helt, förutom yttersta spetsen. All färg som pennan en gång måste haft, var däremot borta.

2 reaktioner på ”50, 60 eller kanske 70 år”

  1. Det stod säkert ”Tillhör Statsverket” en gång i tiden på den blyertspennan. Något som min pappa använde i jobbet på Lantmäteriet. /Viveca S-m

    1. Din far var där några år tidigare, när de ursprungliga yttre och inre fälten på 5 x 5 lock lades ut, och detta är tre, fyra år senare. Men du kan ändå ha rätt i att det stått Statsverket på pennan. Kartverket var nämligen ena aktören 1961, den andra var Kungliga Tekniska högskolan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *